VårgårdaHus

View Original

dags att göra i ordning altanen?

Våren är på väg och vi har nu gått över till sommartid. Detta är en tid då många av oss ser fram emot lite trädgårdsfix och att göra fint utomhus. En inbjudande altan, terrass, pergola, berså eller annan uteplats lockar till mera utevistelse vilket är bra för oss nordbor som behöver fylla på med D-vitamin såhär års. Vi har samlat våra bästa tips till er för att få en mysig och ombonad uteplats från tidig vår till sen höst.

Underhåll
Börja med att tvätta och rengöra kring er uteplats. Har ni en stenterass så börja med att spola av med vattenslang och skura med en styv borste. Om smutsen inte släpper kan ni lägga på ett par skyfflar fogsand eller mursand och borsta ut sanden över beläggningen med en hård och styv borste.  Om inte borstningen hjälper kan du spola med en högtryckstvätt och använd helst en så kallad terrasstvätt. Den sprider strålen och minskar därför risken att skada någon sten. Har ni inte detta tillbehör ställer ni in munstycket på så bred stråle som möjligt. Testa först på en eller ett par stenar som inte är så synliga. Minska trycket på strålen och håll munstycket en halv meter från stenarna och i en lätt vinkel. Spola aldrig lodrätt ner mot stenarna för då slår strålen bort sand från fogarna vilket kan få några stenar att sätta sig.

Tips: Om ni använder tvättmedel är det viktigt att det inte innehåller syror eftersom många stenar inte är syrafasta. Hör gärna med leverantören om vilket tvättmedel som rekommenderas.

Har ni ett trädäck behöver ni underhålla det med jämna mellanrum, vilket kan innebära en gång om året, eller mera sällan om altanen är byggd av tryckimpregnerat virke. Den viktigaste orsaken att behandla träterasser är att minska fuktupptaget för att minska sprickbildning. Hålls träet torrt minskar även mögel- och algpåväxt. Även en ytbehandlad altan kommer att gråna/blekna med åren. Vill man återfå en djupare färg kan man med fördel behandla med träolja. Innan behandling ska träet vara rent. Då håller behandlingen längre och det är mindre risk för alg- och mögelangrepp. Använd inte såpa innan behandling, det finns särskilda tvättmedel som ska användas. Det är ner på knä som gäller; skrubba ordentligt och skölj! Om man använder högtryckstvätt bör man ta det försiktigt så att altanen inte skadas av trycket. Efter rengöringen ska altanen torka ordentligt, annars fäster inte oljan. Tryckimpregnerat trä har ett rötskydd, men tar ändå upp fukt och riskerar att spricka. Det bör också behandlas för att reducera fuktupptag, så snart det är torrt och skall inte stå obehandlat ett år innan behandling, vilket många tror.

Läs mer


Skapa rumskänsla med hjälp av textilier - Kuddar och filtar skapar rätta stämningen!
Dynor, kuddar, mattor och filtar gör uteplatsen inbjudande, men det är ingen höjdare att bära ömtåliga textilier in och ut vid klassiskt svenskt sommarväder. Satsa på det som klarar av väder och vind, nu finns det gott om både dynor och kuddar att välja på i regntåligt material. För de mest ömtåliga, ha en fin förvaringsplats nära utgången så är det lätt att flytta filtar och kuddar mellan inne och ute.

Glöm inte mattan för att skapa rum utomhus
En matta gör rummet mer ombonat, och nuförtiden finns det många mattor som tål att ligga utomhus. Vissa material klarar att ligga utomhus under bar himmel utan att ta skada, andra passar bättre om du har lite skydd. Och som alltid när du köper matta, se till att den är tillräckligt stor.

Förstärk rumskänslan med hjälp av växter
Nog för att det är härligt med utsikt över våren och sommaren, men för den rätta myskänslan behöver man boa lite. Tänk bortom balkonglådorna och de stora krukorna och använd dig av riktigt stora blomsterlådor, spaljéer, klätterväxter, eller varför inte en hel pergola? Trimma inte för mycket, låt trädgården vara naturlig, den vildvuxna, lummiga känslan är charmig. Drömmen är kanske att ha ett stort träd att duka upp under och smycka med massor av ljusslingor och hängande lyktor. Och nog för att det är härligt med blommor, men glöm inte bort att använda gröna växter också. Köp rejäla krukor anpassade för uteliv, en väl värd investering som håller i många år. Stora växter ger mer effekt och dina blommor behöver ordentligt med plats för att växa.


Inred med hyllor och skåp
En pergola, en markis eller segelduk gör mycket för den ombonade känslan. En hög spaljé eller staketvägg ger insynsskydd, vindskydd och en extra vägg att möblera längs med skåp, hyllor och växter. Var inte rädd för att boa in med hyllor och skåp. Har du inget skydd alls bör du välja ett hållbart alternativ anpassat för utomhusbruk, men annars kan du absolut använda vanliga hyllor och skåp. Fynda på Blocket eller loppis, rusta upp med någon skyddande färg eller låt dem vara patinerade. Ta in möblerna eller täck över när säsongen är slut så håller de sig fina länge.

Jobba med utebelysningen
Fina ljusslingor, lyktor och ljus gör hela uteplatsen i skymningen. Inomhus rekommenderas 5-7 ljuskällor per rum, låt samma regel gälla ute. Nuförtiden finns det ett stort utbud av utelampor som ser ut som inomhuslampor, både taklampor, bordslampor och golvlampor. Tänk på att välja säkra strömkällor som klarar av livet utomhus, men använd gärna lampkällor som ger ett varmare och vackrare sken än klassiska LED-lampor. Upplysta träd och buskar gör också mycket för stämningen, inte bara under mörka augustikvällar, utan också hela hösten och vintern.

Kul att blanda utemöblerna
Visst är det snyggt med utemöbler från samma serie men för en mer avslappnad och hemtrevlig känsla fungerar även motsatsen. Blanda bänkar, stolar och pallar men hitta en helhet i färg och form.

Planteringsbord
Ett planteringsbord är en mycket praktisk och snygg arbetsbänk som dessutom kan stå för förvaringen av krukor och redskap. Placera invid husväggen i växthuset, på terrass eller balkong. Vårt varma tips är att plantera kryddväxter och placera det i nära anslutning till ditt kök så har du nära att hämta godsaker vid matlagningen.