Checklista för er som ska flytta

När ni hittat ett nytt hem och ska lämna ert gamla så börjar arbetet med att planera själva flytten. När datumet då ni får tillgång till ert nya boende är spikat kan ni dela upp arbetet över tid för att hinna med allt utan för mycket stress.

dags-att-flytta-1110x740.jpg

Säg upp och teckna nya avtal

Det är många avtal som ska sägas upp från ditt nuvarande boende, samtidigt som ni behöver teckna nya avtal för ert nya ställe. Passa på att undersöka olika avtal innan du tecknar nytt, det finns ofta pengar att spara. Det finns många jämförelse-siter för allt från el till försäkringar.

Bredband – säg upp ditt nuvarande avtal och teckna nytt för ditt nya boende

Hemtelefoni – Flytta ditt hemtelefonnummer

El/värme – Meddela uppsägning och teckna nytt avtal. Gör även en slutavläsning den dagen ni flyttar både på gamla stället och på nya.

Hemförsäkring – Försäkringsbolaget ni väljer för nya boendet behöver fakta om ert nya boende.

Sophämtning – Det finns ofta olika grad av service och storlekar av kärl att välja på till nya stället.

Adressändring – Anmäl din flytt på adressandring.se så att du blir folkbokförd på nya adressen.

Eftersändning – Om du inte beställer eftersändning av din post returneras den till avsändaren efter att någon ny skriver sig på din gamla adress.

Förskoleplats – Om du har barn i förskole ålderså glöm inte att ställa upp ditt barn i kö till en ny förskola.

Parkering – Säg upp ev. parkeringsplats och ställ dig i kö till ny om det behövs.

Flytthjälp

Fundera på om du ska ta hjälp av en flyttfirma eller om du samlar ihop familj och vänner för att hjälpa till på flyttdagen. En flyttfirma behöver bokas i tid, och vänner behöver meddelas om datumet för flytt. Om du flyttar själv kan du behöva förboka en flyttkärra för flyttdagen. Glöm inte att själv ansöka om ledighet på flyttdagen.

Rensa

Det som du tidigt kan börja göra är att rensa. En flytt är ett perfekt tillfälle att slänga, skänka och sälja saker som du inte använder. Du kan behöva vara hård mot dig själv och verkligen fundera på om du behöver prylarna. Det är tråkigt att börja fylla ett nytt boende med saker man inte använder.

Flyttkartonger – En tumregel är att det går åt en flyttkartong per kvadratmeter du bor på.

Packmaterial – Spara tidningar så att du kan skydda ömtåliga saker i tidningspapper.

Rensa – Börja med att rensa förråden på vinden och i källaren, och packa det som ska sparas i kartonger.

Märk kartongerna – Skriv på lådans alla sidor vilket rum som kartongen hör till. Det underlättar för dem som ska bära in och för dig när du ska packa upp.

Numrera – Ett tips är att också numrera kartongerna och skriva en lista över vad varje kartong innehåller. Du slipper då leta igenom alla kartonger när du söker en specifik sak.

Flyttstädning

Flyttstädningen kan du välja att anlita en städfirma för. Det är ofta värt att lägga lite pengar på detta då man är trött efter en flytt och mer sugen på att komma iordning i nya bostaden än att lägga tid på att städa. Tänk på att RUT-avdrag gäller vid både flyttstädning och flytt av bohag mellan två bostäder.