Vad är en smart planlösning?

En bra planlösning är nyckeln till ett välfungerande hem. Det finns såklart individuella skillnader mellan vad man uppfattar som en bra planlösning, men det finns det en del egenskaper som är relativt gemensamma för alla!

VH5200-sjovik-stennbacken-webb-3.jpg

Planera för framtiden i ert hus

För att skapa flexibilitet inför framtiden bör ni inte ha för många små rum. Små rum begränsar era inredningsmöjligheter och det finns ofta bara ett sätt att inreda dem på. Det kan hända att det är det bästa i början, till exempel när ni har små barn. Tänker ni på det i ett längre perspektiv kan det däremot bli en begränsning för er. Barnen växer och behoven förändras – då bör också användningen av rummen kunna ändras. När de till slut blir vuxna och flyttar ut bör ni också kunna använda rummen till annat än sovrum!



Tänk på förvaringsplats

Förvaring är A och O när det gäller att planera en planlösning. Finns det något mer frustrerande än att inte ha nog med plats till förvaring? När ni planerar er förvaring bör ni tänka integrerade och måttanpassade lösningar som utnyttjar takhöjd och väggplats maximalt. Måttillverkade skåp är oftast dyrare än lösningar i platta paket med standardmått, men det förstnämnda gör att ni utnyttjar platsen på ett sätt som ni kommer uppskatta över längre tid. Tänk också på att en öppen planlösning med få väggar ger mindre plats till förvaring. Rädda förvaringssituationen med att bygga ett garage med förråd eller förvaring under er trappa!



VH5200-sjovik-stennbacken-webb-13.jpg

Tänk på flödet i ert hem

Utnyttja kvadratmeterna smart och undvik för många gångar och korridorer i huset. De utgör nämligen outnyttjade ytor som ni egentligen inte kan använda till något. Dörrar tar också en del plats när de öppnas, detta kan ni undvika genom att välja skjutdörrar på utvalda platser i huset.

Tänk också på flödet i huset och se till att ni kan röra er mellan rummen på ett enkelt sätt. För att kunna få till ett bra flöde bör ni tänka igenom de vardagliga sysslorna och rörelsemönstren i hemmet, skapa en planlösning som stöttar dessa. En bra planlösning ger bra flöde och gör att vardagslivet flyter på problemfritt!

Lägg lite tid på att planera var ni vill ha eluttag samt andra vägguttag och olika tekniska lösningar. Då minskar ni risken för daglig irritation över små saker som att ni t.ex hade kunnat ladda telefonen här eller där, eller placerat en lampa utan att använda en förlängningssladd.

Ta hjälp av våra experter

Bygger ni hus med oss så ser vi till att dela med oss av vår erfarenhet och kompetens så att ert husbygge fungerar så smidigt som möjligt. Ni bör trots detta lägga dessa punkter på minnet och diskutera planlösningen i detalj innan byggstart. Även om ni utgår från en husmodell i vårt sortiment så finns det stora möjligheter att göra ändringar i planlösningen, så att den passar så bra som möjligt för just er och er familj.

Bygget av VårgårdaHus första Villa Enhagen!

I förra veckan var vi ute och besökte resningen av det första Villa Enhagen som rullat ut från vår fabrik. Huset står i Älvängen utanför Göteborg på en långsmal tomt, som klippt och skuren för ett ladhus! Under nästa år kommer fler Enhagen, Hagalund och Nolhaga att rulla ut och vi följer med spänning dessa hus.

Hur stort kan ni bygga på er tomt?

När det är dags att välja husmodell till er tomt behöver ni räkna ut hur stort hus ni kan bygga. Här är det mycket saker som påverkar hur stort ni får och kan bygga och detta ska vi nu reda ut!

Har ni redan en tomt? Börja då med att gå igenom detaljplanen för det område som ni ska bygga hus i. Detaljplanen görs av er kommun och beskriver hur området ska se ut och kan avgöra t.ex hur stort ni får bygga, vilken fasadfärg ni måste förhålla er till och hur högt ni får bygga. Finns det ingen detaljplan för ert område? Då är ni friare att själva avgöra hur ni vill bygga! Från er kommun kan ni få tillgång till en nybyggnadskarta, och här finns all information ni behöver ha om tomten.

De generella regler som gäller är att det ska vara minst 4,5 meter till tomtgränsen på sidorna av ert hus, samt 6 meter till gatan från ert hus. Detta för att bla brandklassning ska fungera, därför skall det alltid vara 9 meter mellan varje hus. Avs…

De generella regler som gäller är att det ska vara minst 4,5 meter till tomtgränsen på sidorna av ert hus, samt 6 meter till gatan från ert hus. Detta för att bla brandklassning ska fungera, därför skall det alltid vara 9 meter mellan varje hus. Avståndet till gatan från huset är till för att t.ex utryckningsfordon ska kunna parkera vid ert hus utan att täcka in och utfart. Alla dessa regler är generella och i många bostadsområden frångår man dessa regler. Läs om hur det ser ut i ert område i er detaljplan.

När ni bygger hus med oss hjälper våra säljrepresentanter er att hitta en husmodell som passar er och den tomt ni ska bygga på. Tillsammans placerar ni huset på tomten och anpassar huset efter era önskemål och behov. Besök gärna er tomt under olika tider på dagen för att få en känsla för hur solen rör sig, hur varmt det blir och vilken eventuell insyn ni kommer att få i de olika rummen. Vid placering av huset så kikar man även på hur solen rör sig under dagen/kvällen. Våra ritare hjälper er sedan med alla förberedelser som krävs inför er ansökan om bygglov!

Vill ni läsa mer om vad som gäller? Besök PBL kunskapsbank eller lyssna på Gar-Bos podcast avsnitt om byggklar tomt!

Vad kostar det att bygga hus?

4608_Fagrabo_ext fasad_web.jpg

Det blir en hel del att hålla koll på när man ska bygga hus, allt från planering till materialval och såklart ekonomi! Redan när ni börjat överväga att bygga nytt hus är det bra att ha bestämt vad ni är beredda att lägga på, fundera över hur stor del av er lön ni vill och är beredda att lägga på ert framtida boende. Kanske utvecklar sig er ekonomi uppåt eller nedåt med åren och saker som sjukskrivningar, föräldraledigheter och annat är bra att tänka med i planeringen. Kan ni bära boende kostnaden även om det sker något oförutsägbart?

Fundera över hur stor del av er lön ni vill och är beredda att lägga på ert framtida boende. Utgå från detta när ni börjar med en husbudget!

Vilka ekonomiska förutsättningar har ni? Äger ni redan en tomt eller har ni möjlighet att köpa en tomt privat för en prisvärd summa? Har ni en bostad ni kan sälja och kanske göra en vinst på? Här kan er budget variera en hel del och det påverkar såklart hur mycket ni kan lägga på själva huset.

Hos oss får ni hjälp med en boendekostnadskalkyl där ni ser vad huset kostar att bygga och att driva varje år med kostnader för energiförbrukning osv. och tillsammans går vi igenom era ekonomiska förutsättningar och lägger upp en betalplan som gör att ni enkelt får koll på vad det är som kostar, när det ska betalas och vad som återstår att betala. Kostnaden för entreprenad (själva bygget av huset) beror på vilken typ av entreprenad form ni väljer, vart ni bygger och hur mycket ni kan göra själva på huset. Vi erbjuder olika entreprenadformer på olika orter så hör av er till närmaste säljkontor för mer tydlig prisbild för hus och entreprenad! Det som sedan tillkommer är byggherrekostnader, bygglov och beställning av nybyggnadskarta. Kommunala kostnader varierar för varje kommun.

Olika tillval kan reglera husets kostnad uppåt eller nedåt, beroende på era önskemål. Tillval kan vara exteriöra saker så som burspråk, verandor, garage eller carport, putsad fasad, ändrad fönstertyp eller liknande. Det kan också vara materialval inne i själva huset som ni väljer att göra tillval på - allt ifrån badrumskommoder, golv, kök eller vitvaror. Här är det återigen bra att vara eniga om vad som är viktigt för er och ha en gemensam syn på vad som är okej att lägga lite extra pengar på och vilka saker som kanske räcker i standard utförande. Våra standard i husen är alltid hög och vi väljer noga vilka leverantörer vi samarbetar med! Fråga oss gärna om ni undrar något om våra tillval.

Va eniga om vad som är viktigt för er och ha en gemensam syn på vad som är okej att lägga lite extra pengar på och vad som kanske räcker i standard utförande.

Kanske vill ni även lägga pengar på markarbeten så som stenläggning, poolbygge, gräsmatta eller lägga trall? Lägg in dessa kostnader i er budget så att kan ni njuta av husets alla fördelar redan från start!

Vi hjälper er hela vägen fram till inflyttning!
Lycka till med era husdrömmar!

Hur får man ett nybyggt hus att kännas hemtrevligt?

Snart står ni kanske där med nycklarna i handen till ert nya hus och ni börjar ni att flytta in en soffa, lite sängar och några flyttlådor. Efter några veckor är allt upp-packat, men huset har ändå en opersonlig känsla. Alla ytor är skinande rena och fräscha vilket är en skön känsla - men något saknas….Det tar tid att göra ett hus hemtrevligt och personligt, men det finns såklart knep att ta till för att få det att gå lite snabbare. Börja med dessa steg om ni är tveksamma på vart ni ska börja och hur ni ska göra!

Färg inspiration! Vill du ha mer? Leta på Pinterest, Instagram och youtube!

Färg inspiration! Vill du ha mer? Leta på Pinterest, Instagram och youtube!

Steg 1. Sätt färg!
I Skandinavien är vi ganska mesiga när det kommer till att sätta färg på väggar och möbler ochkanske har den minimalistiska stilen med vita blanka ytor gjort lite väl mycket intryck på oss? Genom att välja en vacker tapet eller dov färg i olika rum i ert hus, ger ni rummet karaktär och känsla! Välj varma toner i de öppna sällskapliga rummen, och svala toner i sovrummet. Vågar ni inte gå all in? Börja med en gästtoalett eller hall där ni enkelt kan måla om om ni skulle tröttna på kulören. 2019 års populäraste färger är dova toner så som mörkgrönt, grå/beiget, solgult, rostigt persikofärgat och dimblått!

Trädetaljer som mjukar upp en modern stil

Trädetaljer som mjukar upp en modern stil

Steg 2. Olika materialval
Det kanske låter märkligt med gamla och slitna möbler i ett nytt hus, men om man har eller hittar möbler med fin patina (ytskikt) så kan dessa bryta av fint mot det moderna. Använd t.ex tavelramar i ek eller björk, blanda era köksstolar, leta efter ett vackert slagbord till matplatsen eller en fin pall till inredningsdetaljer i badrummet. Vi lovar att det blir mer ombonat!


Allt från mattor till gardiner och kuddar - kan det bli för mycket? Tror inte det!

Allt från mattor till gardiner och kuddar - kan det bli för mycket? Tror inte det!

Steg 3. Textilier!
Ett enkelt knep är att använda mycket textil - tänk gardiner, filtar, kuddar, handdukar, taklampor och mattor. Fundera på vilken känsla ni vill ha - avslappnat med linne, lyxigt sammet eller bohemiskt med mönster och färg? Små detaljer som kan göra stor skillnad för intrycket av ett rum eller ett hus. Kläm och känn i olika butiker och inspireras av hur olika material känns.

Moodboard - så skapar ni en!

Moodboard – så skapar ni en!

Inom många branscher jobbar man med moodboards för att testa olika idéer, koncept och för hitta rätt känsla. Inom inredning används detta verktyg otroligt mycket och vi kan verkligen rekommendera att ni skapar en moodboard för ert hus och gärna även en för varje rum i huset. På så sätt kan ni alltid gå tillbaka till den när olika beslut ska tas och det kanske börjar kännas veligt eller övermäktigt. Det blir helt enkelt en trygghet och röd tråd att förlita sig på och som ni även kan visa upp för er hussäljare, husritare, leverantörerna och även för entreprenörerna!

En moodboard kan man skapa i fysisk form med tidningsurklipp, färger, text och egna skisser men går lika bra att göra i en powerpoint, på Pinterest eller med Instagram! Här nedan kommer en lista på vad en moodboard bör innehålla!

Exempel på moodborad för barnrum . Vimpel Littlesmultron , Himmelsäng Babylove.se , Antik växa säng

Exempel på moodborad för barnrum . Vimpel Littlesmultron , Himmelsäng Babylove.se , Antik växa säng

1.       Känslan eller målbilden

Fundera på vilken livsstil och känsla ni vill åt i ert hus eller i ert rum,leta efter bilder som symboliserar den känsla ni vill skapa! Visualiserar ni ert vardagsrum som en plats ni samlas på för att mysa i soffan och titta på tv med familjen? Eller ska det vara ett rum där ni spelar sällskapsspel framför brasan eller ska det få plats ett stort matbord så att ni kan samlas och ha stora fester eller middagar? När ni har samlat era behov och formulerat era drömmar är det dags att börja leta bilder som förmedlar just detta!

 

2.       Exteriören

Om er moodboard symboliserar ert drömhus bör det berätta något om er exteriör, vill ni ha en stor trädgård där ni kan odla eller vill ni ha en underhållsfri uteplats att ha grillkvällar på? Hur ska huset kännas och upplevas? Modernt, klassiskt, lantligt eller boxigt? Kika på hus i olika områden för att känna efter vad ni gillar och utgå även från er tomt. Försök hitta bilder som symboliserar er målbild – kanske är det en bild på fasadfärgen, utemöblerna eller någon annans hus ni blandar med andra miljöbilder?

 

3.       Stil

När ni tittat på många olika typer av bilder kan det vara bra att börja sålla och fundera över vad som verkligen fastnar hos er! Det är dags att bli ärlig och tänka rationellt – vad är görbart och vad kan ni skippa? För att lista ut vad ni fastnat mest för kan ni hålla er till dessa punkter:

-          Möbler och inredningsdetaljer

-          Färger (varma, kalla, dova etc)

-          Belysning och lampor som skapar stämning

-          Mattor och golvytor

-          Växter (t.e yviga eller strama)

-          Känsla (minimalistisk, lantlig, bohemisk etc.

 

4.       Gamla möbler?

När ni bygger ett nytt hus janske det inte finns budget från start till att byta ut alla era befintliga möbler, många av era möbler kanske ni ändå behåller. Gör en realistisk och hållbar moodboard där basen är de möbler ni vill behålla, kanske är det arvegods eller inredningsdetaljer som ni levt med länge och som betyder mycket för er. Nu blir det lättare att göra färgval, integrera de nya möblerna och skapa balans! Äldre och antika möbler kan skapa en mer ombonad och hemtrevlig känsla, speciellt i ett nytt hus, men det gäller att få till en harmoni i både materialval och färger.

 

5.       Färger

Olika färger skapar såklart olika känslor och det finns mycket som påverkar färgerna bland annat hur ljuset rör sig i huset beroende på klockslag och säsong. Även om vi vet att vissa färger och nyanser skapar olika typer av känslor och passar mer eller mindre bra så in i oliak rum så är det ändå viktigt att det är färger som ni gillar och som ni trivs bäst med. Lek runt med olika färgkombinationer och testa er fram!

 

6.       Materialval

Kanske har ni redan fått med en del inspirationsbilder som beskriver vilka materialval ni gillar, men nu är det dags att reda lite mer i dem! Gillar ni varma eller kalla metaller, ljus eller mörka träslag, blanka ytor eller naturmaterial? Om ni gör en fysisk moodboard är det en bra idé att beställa hem prover på beslag, golv, natursten eller liknande! I valet av material är det lätt att falla för trender, men försök att tänka på att välja tidlösa material som ni inte tröttnar på redan första eller andra året i huset!

 

7.       Textilier

Textilier är en utav de viktiga nycklarna för att skapa känslan av ett ombonat hem och det är också tacksamt för att skapa variation. Fundera på vilka textilier ni vill ha i ert hus och i era olika rum.  Tunga sammetsgardiner skapar en t. ex en känsla av flärd och lyx medans linne material skapar en lantlig  och ledig känsla! Även här kan fysiska tygprover vara till stor hjälp!

 

8.       Sinnlighet

Nu är vi pratat om hur det visuellt ska se ut, ska vi nu prata om hur det ska kännas. Hur vill ni att det ska dofta? Har ni några barndomsminnen att associera till eller trigga? Tänk in alla sinnen och försök känna efter hur ni vill att huset och rummen ska upplevas!

 

 

 

 

 

Varför ska man bygga nytt hus?

Bygga nytt eller köpa begagnat hus?

Ni är inte ensamma om att ställa er frågan: Ska vi bygga nytt eller köpa begagnat? Därför har vi har jämfört alternativen och här lyfter fram några av de största fördelarna med att bygga ett VårgårdaHus! Trevlig läsning!

44185956_2166264996719467_3623661412259201024_o.jpg

Investeringskostnaden är ofta hög när man bygger nytt men och andra sidan så blir månadskostnaden relativt låg. Med mer isolering i golv, väggar och tak, ett effektivt värmesystem och energisnåla hushållsmaskiner blir driftskostnaderna lägre varje månad. Tack vare att ni vet vad det kostar, både i investering och drift, får ni dessutom ett fördelaktigare finansieringsupplägg på ett nybyggt hus. Väljer ni att bygga nytt så slipper ni fastighetsavgiften de första 15 åren - bra va?


I ett nytt hus är allting nytt och i har en hög kvalité rån start. Väggar och golv raka, el, vatten och avlopp har precis installerats och alla vitvaror är sprillans nya. Dessutom är värme- och ventilationssystemet modernt och mer energisnålt än på äldre hus. Många äldre hus kräver en omfattande renovering innan de håller lika god standard och det kan lätt dra iväg i både tid, energi och pengar. Dessutom är huset byggt enligt alla krav som råder just nu, vilket många av de äldre husen inte är. Ni blir alltså förberedda för framtiden!


Om ni köper ett begagnat hus är det ni, eller en anlitad besiktningsman, som måste undersöka fastigheten. Slitage och ålderdom anses inte som fel utan som renoveringsbehov. Och väljer ni att renovera är det svårt att fastställa slutsumman då huset kan ha dolda fel. Att bygga ett nytt hus är en stor process. Därför hjälper våra säljare er med alla funderingar och frågor kring husköpet redan från start! Huset slutbesiktigas av en oberoende besiktningsman och eventuella fel åtgärdas av entreprenören eller VårgårdaHus (beroende på entreprenadform) inom utsatt tid. Dessutom skyddas ni av lagar och försäkringar som ger er möjlighet att reklamera eventuella fel de första 6 månaderna och du har möjlighet till en garantibesiktning när huset är 2 år. Utöver det har alla maskiner och vitvaror naturligtvis ordinarie garantitider.

Skapa ett drömkök!

Att välja vilket kök man ska ha är ett stort beslut som inte är helt enkelt. Köket ska vara snyggt, praktiskt och hållbart över tid med många funktionella lösningar - vilket kan vara svårt att balansera. Här kommer några tips som hjälper er längs vägen! Vill ni ha mer köksinspiration? Kika in på https://www.vedum.se/ eller följ oss på Instagram @vargardahus

1. Besök köksutställnigar

Vår köksleverantör Vedum Kök och Bad har utställningar runt om i landet där ni kan få en känsla och upplevse av hur ert kök ska se ut. Inspireras av färger, praktiska lösningar och trender medan ni klämmer, känner och funderar på vad som passar just er. Använd gärna moodboard verktyg som Pinterest, Ingstagram och bildsök på Google! En Moodboard kan bestå av färger, materialval, inredning, växter eller andra bilder som skapar en känsla av hur köket ska upplevas och se ut. En moodboard är alltid ha, speciellt för att kunna gå tillbaka till när alla beslut ska tas.

2. Stil och känsla

Har ert hus en speciell stil eller karaktär? Finns det ledord att utgå ifrån? Använder er av samma ledord när det kommer till köket. Hur ska köket upplevas? Ska det smälta in på ett naturligt sätt eller ska det ta för sig? Är köket en samlingsplats eller är matplatsen det? Fundera över hur köket upplevs i förhållande till de andra rummen.

3. Praktiska lösningar

Det finns en del saker att ha i åtanke när man planerar ett kök. Placera kylen och frysen nära spisen för att slippa onödigt spring, skaffa utdragbara system i lådor, kök och skafferi. Det är både ergonomiskt, praktiskt och ger en bra överblick. Ska ni ha en köksö med spishäll? Då behöver ni ha en ho på ön så att ni slipper förflytta er i köket med en varm kastrull! Självklart projekteras alla våra hus efter de krav som ställs på t.ex tillgänglighet, detta påverkar framförallt kök och badrum. Funderar ni mer över detta? Prata med er säljrepresentant eller läs mer på boverket.se

4. Belysning och eluttag

Ett kök ska både bra arbetsljus och stämningsljus så planera in detta från början med t.ex spolights i överskåpen, en taklampa över köksbordet och gärna många dimbara ljuskällor! Ett tips är att sätta små spotlights i föntren i kök och vardagrum då det skapar ett ombonat inttryck. Eluttag kan man behöva en hel del utav och idag finns det flera smarta lösningar på hur man kan dölja dessa!

5. Förvaring

Hur mycket förvaring behöver ni? Är ni sugna på ett skafferi eller på ett kök utan överskåp? I ett kök ska det få plats mycket olika saker så fundera på andra smarta lösningar som hängade krokar, smala fack för kokböcker, källsortering under diskbänken eller under en inbyggd kökssoffa. Vår köksleverantör Vedum har mycket kunskap om dessa lösningar så bolla gärna era idéer med dem!



Sugna på att bygga ladhus?

De skandinaviska ladhusen gör succé på husmarknaden och allt fler väljer att bygga i just denna stil. Husen är klassiskt minimalistiska, funktionella och smälter in väldigt fint i omgivningen. Valet av panel, färger och inredning sätter prägel på huset och ni skapar ert ladhus efter er personliga smak.

1. Miljön och omgivningen
Ladhusen passar i många olika typer av miljöer, de svenska landskapen innehåller ju allt från kust, till ängar, skogsgläntor och städer. Lika naturligt som tidlöst!

2. Ladans karaktär
En nedtonad färgskala skapar lugn och harmoni och stora fönster och glaspartier ger ett vackert ljusinsläpp året om. Den klassiska ladan har en del detaljer man kan inspireras av i bygget av ett bostadshus – t.ex dragportar och luckor.

3. Naturmaterial
Förstärk den skandinaviska känslan med mycket trä detaljer inomhus, det skapar nämligen en varm känsla i huset. Med jordnära färger och harmoniska toner i golv, väggfärg och kök får ni ett hemtrevligt hus i en stil som håller länge och som känns naturlig.

4. Enkelheten
Med sitt moderna och arkitektoniska uttryck har ladhusen ett minimalistiskt utseende och en känsla av simplicitet.

5. Inbyggd flexibilitet
Grunden för våra ladhus är en öppen planlösning, vilket gör att ladhusen är relativt enkla att rita om planlösningen på. Låt era behov och önskemål styra och förändra med tiden.

6. Ett Hållbart hus
Genom att samarbeta med andra svenska leverantörer värnar vi om framtidens hus – som måste bli hållbara ur alla aspekter. Det är en komplex resa att hållbarhets deklarera våra hus utifrån miljö, ekonomi och socialt ansvar – men vi gör allt vi kan! Genom att bygga ert eget hus skapar ni förutsättningar för generationer.


Villa Nolhaga 1-planshus Boyta 138,1 m2 3 sovrum

Villa Nolhaga
1-planshus
Boyta 138,1 m2
3 sovrum

Villa Ljung  1-planshus Boyta 141,1 m2  4 sovrum

Villa Ljung
1-planshus
Boyta 141,1 m2
4 sovrum

Villa Hagalund 1,5-planshus Boyta 138,1 m2 (oinredd vind + 59,2 m) 3 sovrum

Villa Hagalund
1,5-planshus
Boyta 138,1 m2 (oinredd vind + 59,2 m)
3 sovrum

Villa Enhagen 1,5-planshus Boyta 175,8 m2 3-4 sovrum

Villa Enhagen
1,5-planshus
Boyta 175,8 m2
3-4 sovrum

Entreprenadformer

Nu är det därför dags att reda ut begreppen så här nedan förklarar vi de vanligaste entreprenadformerna och vad som skiljer dem åt!

52002763_2341936999152265_2202991886937882624_o.jpg

Generalentreprenad

Vid Generalentreprenad, skrivs två avtal, ett Köpeavtal tecknas för byggsatsen hos oss på VårgårdaHus och ett Entreprenadkontrakt tecknas med generalentreprenören. Generalentreprenören i sin tur handlar upp och ansvarar för erforderliga underleverantörer gentemot er som beställare. Generalentreprenören har samordningsansvaret för byggnationen. Ritningar och samtliga handlingar för byggnation ingår i ert köp från VårgårdaHus. VårgårdaHus agent ger förslag på samarbetspartners (entreprenörer) som kan erbjuda byggnation av ert VårgårdaHus. Vår säljrepresentant finns givetvis med som stöd och är behjälplig med frågor och svar under hela processen!

Ert ansvar: Läs noga igenom kontrakt och avtal så att ni förstår vad ni köper. Vid Generalentreprenad har ni möjlighet att själva välja entreprenörer om ni vill, vilket ger större flexibilitet.


Delad entreprenad

Vid delad entreprenad skrivs flera avtal. Ett Köpeavtal skriver ni med VårgårdaHus på byggsatsen, sedan skriver ni ett för respektive entreprenaddel (byggnation, el, VVS, kakel m.fl.). Entreprenörerna är sidoentreprenörer i förhållande till varandra. En byggledare eller snickare tar ofta på sig samordningsansvaret och ser till att allt löper på under bygget. Ritningar och samtliga handlingar för byggnation ingår i ert köp från VårgårdaHus. VårgårdaHus agent ger förslag på samarbetspartners (entreprenörer) som kan erbjuda byggnation av ert VårgårdaHus. Vår säljrepresentant finns givetvis med som stöd och är behjälplig med frågor och svar under hela processen!

Ert ansvar: Läs noga igenom kontrakt och avtal så att ni förstår vad ni köper. Vid Delad entreprenad har ni möjlighet att själva välja entreprenörer om ni vill, vilket gör att ni kan få större flexibilitet och valmöjligheter.


Totalentreprenad

Totalentreprenad innebär att en husleverantör sköter hela byggnationen av ert hus, vilket gör att ni inte ansvarar för att färdigställa huset. Ni skriver ett Entreprenadkontrakt med en husleverantör på både byggsats och entreprenad. Husleverantören bär då det juridiska ansvaret och ni flyttar in i ett färdigt hus (exklusive utvändig målning av fasad och trädgårdsanläggning). Husleverantören planerar och ansvarar för hela byggnationen, koordinerar hantverkare och planerar material-leveranser. Färdigställande – och Nybyggnadsförsäkring ingår via Gar-Bo försäkring AB.  Likaså en 1-årig villaförsäkring.  

Ert ansvar: Läs noga igenom kontrakt och avtal så att ni förstår vad ni köper.


Olika entreprenadformer beroende av byggOrt!

VårgårdaHus erbjuder vanligtvis med byggnation på Generalentreprenad med våra rutinerade och erfarna samarbetspartners, men även Delad entreprenad förekommer. Fråga agenten på kontoret närmast er om vad som gäller på just er byggort.

 

Förtydligande gällande kontrakt-former

  • Köpeavtal regleras av Konsumentköplagen och AA12.

  • Entreprenadkontrakt regleras av Konsumenttjänstlagen och ABS18

Skillnaden mellan olika plantyper

Vi vet att det kan vara knepigt att förstå skillnaden mellan de olika plantyperna så kommer en övergripande förklaring!

1-planshus.png

1-planshus

Ett 1-planshus passar er som inte vill ha trappor då alla rum finns på samma plan. Ett 1-planhus kräver oftast en större tomt då dessa hus har en större byggyta. Vissa av våra 1-planshus kan även levereras med inredningsbar vind och med olika typer av tak!

1.5-planshus.png
2-planshus.png

1,5-planshus

Hus med två våningar där rummen på övre plan har sänkt väggliv på grund av snedtak. I ett 1,5 planshus får ni en stor boyta i förhållande till byggytan. Ett 1,5 planshus får ha ett väggliv på max 0,7 meter för att inte bli ett 2-planhus.

2-planshus

Till skillnad från de andra planhusen så har rummen på andra våningen i ett 2-planshus fullt väggliv, dvs full takhöjd på hela öre plan. Det innebär att det finns mr plats för fönster och allt övervåningen helt enkelt blir ljusare! Ni får även en stor boyta i förhållande till byggytan!

Tips från våra husdesigners & konstruktörer

När ni börjar rita om och justera ritningarna på ert drömhus, kommer ni upptäcka att även enklare förändringar kan få konsekvenser på andra håll i huset. Ett förstorat kök gör kanske hallen mindre. Delar ni av rum så behövs kanske fler fönster. Riktigt stora förändringar påverkar förstås hela huset och kan kräva att man också ritar om husets yttre för att bibehålla stil och proportioner. Här kommer våra bästa tips!

5539_Fagrabo spec_kokso_11.jpg

Låt solen avgöra

Sätt det i rätt väderstreck på tomten för att ta tillvara på ljuset. Tänk på hur det flödar in i huset under årets gång. Det kan vara trevligt med morgonsol i sovrummet och kvällssol på altanen.

 

Möbler tar plats

Skapa inte för små och trånga utrymmen, man måste kunna röra sig även när det är möblerat.

 

Ändra väggar och rum

Tar man ner väggar sprider man ljus i huset. Sätter man upp väggar kan det behövas fler fönster för att kompensera. Fråga er hussäljare eller er tilldelade konstruktör för hjälp med detta!

 

tänk framåt i tiden

Tänk några år framåt i tiden när ni justerar planlösning och storlek. Hur stora är barnen om fem, tio år och hur ser era behov ut då?

 

Spegelvänd planlösningen

Kom ihåg att ni kan spegelvända hela planlösningen utan att det kostar något extra.

 

Förstora kök, badrum eller hall

Att förstora köket eller lägga till en dusch i ett badrum är ingen stor sak.  Att flytta kök eller badrum kostar mer, om det kräver omdragning av vatten/avlopp och ventilation.

Går ni i husbyggartankar? 3 tips från oss!

Går ni i bygga hus tankar såhär i sommartider? Vi har samlat lite tips till er i startgroparna och för er som överväger eller som ska att bygga ett eget hus!

5452_Fagrabo+spec+Ladhus_takkupa+ext_08.jpg

1. Börja med planlösningen

Vad är viktigt för er? Hur många sovrum vill ni ha? Vill ni ha en groventré? Hur ska köket fungera och hur många badrum behövs? Ska huset vara i 1 eller 2 plan? Utgå från era behov och önskemål och försök tänka långsiktigt. Skissa upp själva eller utgå från någon av våra planlösningar!

 

2. Tomten - Har ni tomt?

Hur ser den ut? Vilka möjligheter och vilka begränsningar finns? Ta hjälp från en av våra säljrepresentanter eller någon annan yrkeskunnig för att tillsammans gå igenom tomten. Väg in läget och området er tomt ligger i!

 

3. Stil och karaktär!

Nu kan ni börja fundera på hur huset ska se ut och kännas. Gillar ni det lantliga? Är det modern stil som passar er? Eller mer vågad och unik stil? Titta på olika hus i områden där ni bor eller som ni reser igenom nu under sommaren. Försök hitta en gemensam lista över saker och stilar ni gillar. Är det svårt? Utgå istället från vad ni inte vill ha eller trycker om! Ni kan också använda Hemnet, Pinterest och Instagram för att hitta stilar på hus ni gillar! Samla bilder eller ord i en moodboard som beskriver vad ni är ute efter.

Lycka till önskar vi på VårgårdaHus!

Att tänka på vid tomtköp

nathan-anderson-309106-unsplash.jpg

FÅR TOMTEN BEBYGGAS – OCH HUR?

Kommunen upprättar detaljplaner och områdesbestämmelser som reglerar hur marken ska användas. Se till att gå igenom dessa för att se om och hur du får lov att bygga på tomten som du är intresserad av att köpa. Detaljplanerna styr bland annat husets arkitektur och placering på tomten och begränsar ibland dina valmöjligheter. I områdesbestämmelserna finns information om områdets framtida utveckling. Det kan vara bra att känna till om kommunen planerar att bygga en förskola eller anlägga en större väg i närheten av ditt hus, inte minst eftersom det påverkar värdeutvecklingen.

Även om tomten är fri kan det finnas servitut på tomten. Det innebär att det kan finnas en brunn eller vattenledning på din tomt som får nyttjas av andra. Att grannen kan passera din tomt om det inte finns en annan väg eller att det kan dras en väg genom din tomt för att andra helt enkelt ska kunna ta sig fram. Kontrollera med Lantmäteriet.

 

KOSTNADER

I samband med köp av en tomt kan det tillkomma extra kostnader. Ha dessa med dig i beräkningarna så slipper du överraskningar.

Bygglovskostnad som utfärdas av kommunen. Bygglovskostnaden kan variera från kommun till kommun. Markarbeten. För att få en korrekt grundläggning för ditt framtida hus är det viktigt att markförhållandet är rätt. Eventuella stubbar, träd, byggnader, jordhögar m.m. ska vara borta före byggstart. Få en offert av en markentreprenör eller din husleverantör. Tänk också på att det är viktigt med fritt arbetsområde och tillgänglighet till byggplatsen. Ibland kan det behövas extra körplåtar. Marklov. Du ska ha ett marklov eller ett rivningslov (om befintliga byggnader behöver rivas) från kommunen för att kunna schakta, gräva eller ändra höjdläge på tomten. Anläggningsavgift för kommunalt vatten och avlopp. Du behöver betala en avgift för anslutning till ditt hus även om det finns vatten och avlopp framdraget till tomten. Anslutningsavgift för el. Anslutningsavgiften varierar beroende på avstånd till närmaste anslutningspunkt och hur mycket ström du behöver till ditt hus. Tänk på att beställa i god tid innan byggstart då det kan dröja några månader innan allt kan bli klart. Extra försäkring under byggtid som skyddar dig som byggherre mot bland annat skadeanspråk i samband med byggnadsarbete. Hör med ditt försäkringsbolag hur det fungerar. För själva bygget och huset brukar husleverantörer ha en försäkring. När husbyggnationen påbörjas ska det finnas vatten, avlopp och elanslutningar tydligt markerade, synliga och anslutna. Alla abonnemang ska vara tecknade och anslutningarna fungera på tomten.

 

FINNS DET EL, VATTEN OCH FIBER INDRAGET?

Kommunen ansvarar för vatten och avlopp och kan berätta för dig om ledningar finns framdragna till tomtgränsen. För el, fiber och telefoni kontaktar du nätägaren för att bli ansluten. Vanligtvis är det du själv som står för anslutningskostnaderna och ledningarna fram till ditt nya hus.

 
 

PLACERING AV HUSET

Vissa tomter kan vara Tomtens utformning kräver ett välplanerat hus som kan utnyttja tomten på bästa möjliga sätt. Vilken utsikt är att föredra från respektive rum? En välplanerad trädgård kan bli en härlig oas för både avkoppling och umgänge. Fönsterpartier och altandörrar till härliga uteplatser kan sudda ut gränsen mellan ute och inne.

BERG, SKOG ELLER SANKMARK

Tomtens vegetation och mark kan vara det som gör den unik, men riskerar lika gärna att utgöra ett hinder för byggnation. Se över förutsättningarna för marken innan du köper tomten. Berggrund kan kräva sprängning, sankmark pålning och tät skog behöver ibland avverkas. Kanske var det den vackra naturen du föll för hos tomten? Det är både synd och dyrt att förändra mark och vegetation, så fundera på hur du kan behålla dess karaktär utan att känna dig begränsad. När byggnationen väl ska igång så ska marken vara förberedd så att stubbar, träd, byggnader, jordhögar och annat är borta och arbetsområdet är fritt och tillgängligt.

Bygg ditt egna utekök! 5 tips

Dags att ta tag i drömmen och bygga ett utekök?

Inred trädgården med ett trendigt utekök och få en ny oas! Utekök är en självklarhet i många länder med mer sol och värme och att samlas kring mat förenar familj och vänner. Nu har trenden kommit till Sverige och uteköken börjar nu konkurrera med de klassiska uterummen. Här kommer därför några handfasta tips till er som funderar på att bygga ett utekök!

Inred med mysiga textilier, stora växter, jordnära färger och naturliga materialval!

Inred med mysiga textilier, stora växter, jordnära färger och naturliga materialval!


Utgå från era behov

Planera uteköket efter era behov och fundera på vad som är viktigt för er. Vilken grill behöver ni? Behöver ni bänkar, moduler eller vill ni plats bygga köket? Hur ser er platsen ut?

 

Håll utekök och hus i samma stil

Titta på husets utseende, er inredning , färger och materialval inomhus och försök få med samma känsla ut. Det är alltid trevligt om uteplatsen och käket speglar personerna som bor där! Tänk också på placeringen och att skapa skydd mot sol och vind eller satsa på infravärme för att förlänga utesäsongen.

 

Inbyggd grill!

Visste ni att det finns både kol och gasolgrillar som är gjorda för inbyggnad? Grillen är en given och central del i uteköket så tänk på grillen som en bra investering!

 

Vatten & Diskho

Det enklaste är att sätta in diskho i ett sidobord och ansluta trädgårdsslangen. Lagar ni mycket mat ute? Då kan det vara värt mödan att dra fram varm- och kallvatten. Anslutningen måste dock gå att stänga av vintertid! Glöm inte heller att leda bort avrinningen från huset!

 

 Gör det enkelt att kliva ut!

Välj möbler, textilier och förvaring som tål att stå ute året om. En idé kan vara att lägga sten eller spång mellan huset och uteköket för att göra det ännu enklare att ta sig ut! Planera ett träd eller införskaffa stora växter som palmer etc för att göra uteköket och matplatsen lummigare! Plantera olika kryddor och gör lite plats för att odla sallad så blir sommarsalladen och grillmaten lätt att slänga ihop!

 

Bygg ett eget växthus!

Söker du en plats att njuta av en kopp kaffe i härligt klimat på, eller vill du kunna plocka solvarma tomater? Då är ett växthus på tomten helt rätt för dig! Det finns många olika sätt att bygga ett växthus på, om du är lite händig kan du göra det själv. Både på hemtrevligt.se och på viivilla.se hittar du steg-för-steg guider hur andra har gått tillväga. Låt dig inspireras av andra och gör en noggrann research så kan du också bygga en egen oas för odling.

Bygg-ditt-eget-vaxthus-1024x681.jpg

Material

Ett vanligt sätt att bygga ett växthus på är att mura upp en sockel som grund. En sockel lagrar värmen och ger ett jämnare klimat. Som underlag inne i växthuset kan du till exempel ha betongplatta eller jordgolv, och för- och nackdelarna med de olika varianterna kan du läsa om på husgrunder.com. För tak och väggar är det vanligaste alternativen kanalplast och glas. Kanalplast är mer hållbart mot snö på taket och sparkade bollar, och i minst behov av skuggning. Glaset är billigare än kanalplast och ger också en finare utsikt eftersom att kanalplasten inte är helt transparent. Ett bra alternativ är att välja glas på sidorna av växthuset och kanalplast på taket. Här på GP kan du läsa om ett växthus i Vaxholm med just denna lösningen. Om du är kreativ kan du också bygga ditt växthus av gamla fönster. På alltomtradgard.se kan du inspireras av 25 olika växthus av gamla fönster.

 

Storlek

Tänk på att inte bygga för litet, 8-10 kvadratmeter är det minsta som rekommenderas för växthus. Tänk också på en rymlig takhöjd eftersom att det mesta du odlar växer uppåt, det är stor skillnad på en sidohöjd på 1,45 och 2 meter. Du får bygga upp till 15 kvadratmeter med upp till 3 meter i tak utan bygglov. Om växthuset ansluts till bostadshuset krävs dock bygglov.

 

Klimatet

Det är lättare att skapa ett behagligt klimat i större växthus med större luftvolym. Både för varmt och för kallt kan få växterna att dö, vilket gör ventilationen i ett växthus mycket viktig. Du kan skapa bra luft med hjälp av automatiska fönsteröppnare, fäktar, extra ventilationshål och att låta dörren stå öppen varma sommardagar.

 

Placering och uppvärmning

Växthus ska stå soligt men kan gärna skuggas av några trädkronor för att det inte ska bli för varmt på sommaren. På villalivet.se tipsar man om att västerläge med sol halva dagen är den bästa placeringen. Om du vill förlänga odlingssäsongen på vår och höst finns det olika sätt att värma upp växthuset. Du kan använda dig av till exempel golvvärme eller värmefläktar men det kan bli dyrt, speciellt om växthuset inte är helisolerat.

 

Inreda

Även inuti växthuset är det mycket att planera, som att dra in vatten och el. El behövs för att kunna ha belysning, värmefläktar och frostvakt med mera. Drar du in vatten har du alltid vattenslangen nära tillhands för att vattna och spola av golvet. Gör plats för en bra arbetsyta där du kan förvara jord, verktyg och krukor. Glöm inte en sittplats för att kunna vila och njuta av dina odlingar och klimatet. När odlingssäsongen är slut för året är det viktigt att du städar växthuset noggrant inuti annars kan smuts samlas i skarvar och ge växterna sjukdomar.

Konsten att välja panel till fasaden

Ett av de val du behöver göra när du bygger hus är att välja panel på huset. Upplägget är enkelt, hos oss på VårgårdaHus finns det tre olika paneler att välja mellan; stående lockläkt, stående slät och liggande slät. Ändå kan valet vara mycket svårt. Här berättar vi lite mer om varje panel och vilken stil de passa extra bra till.

staende-locklakt.jpg
4408_Jakobsdal_baksida_2014_PSP23.jpg

Stående lockläkt

Lockläktspanel var den vanligaste panelen i Sverige fram till 1970-talet då istället lockpanelen tog över och blev vanlig på bostadshus. Lockläktspanelen är framförallt tidstypisk för 1910-20-talet. Lockläktpanel är vertikal och består av breda brädor med ett relativt litet mellanrum som sedan täcks med en smal läckt, ofta ca 45 mm. När det är ett hus i sekelskiftesstil som eftersträvas så är det alltid lockläkt som kompletterar stilen.

staende-slat.jpg
3999_hökåsen_Alingsås_gavel_web.jpg

STÅENDE SLÄT PANEL

Stående slät panel består av två lager med brädor som i båda lagren är lika breda. Det övre lagret med brädor täcker mellanrummet mellan brädorna i det undre lagret. Det synliga mellanrummet mellan brädorna i det övre lagret är relativt litet. Stående slät panel passar även till “ladhus” stilen och ger ett modernt och minimalistiskt uttryck!

liggandeslat.jpg
Fasaden-satter-stilen-1110x739.jpg

LIGGANDE SLÄT PANEL

Högt till tak, stora fönster och öppna ytor att umgås på hör till den nordiska stilen, och till raka linje och minimalism passar en stående slät panel för att knyta ihop den moderna stilen. Det är vanligt att kombinera den stående panelen med liggande för att skapa mer liv i fasaden och markera olika huskroppar.