För att minska riskerna för ohälsa och olycksfall i arbetet på byggarbetsplats och för att förbättra arbetsmiljön i helhet är det viktigt att vi följer de lagar som finns kring arbetsmiljö vid nybyggnation. I den här guiden reder vi ut begrepp och hjälper er att förstå hur arbetsmiljöansvaret hänger ihop och fungerar!
Initialt då en person väljer att påbörja en nybyggnation så har alltid byggherren (byggherren är ofta ni som kund) hela ansvaret för att ingen ska skada sig på hens byggarbetsplats. När hantverkare senare kommer in i bilden att utföra ett arbete åt byggherren så sker detta under lite olika entreprenadformer. Dessa olika former spelar stor roll för hur ansvarsfördelningen är för arbetsmiljön på bygget kommer att se ut.
ROLLER
Det finns lagkrav om att en arbetsmiljödokumentation skall tas fram och finnas tillgänglig på byggarbetsplatsen. Dokumentets huvudsyfte är att klargöra vem som är ansvarig, vilka risker som finns och hur riskerna beaktas. I dokumentationen används fyra olika begrepp/parter man som byggherre behöver känna till, och dessa roller berättar vi mer om nedan.
ARBETSMILJÖANSVAR VID GENERAL ENTREPRENAD
I fallet med generalentreprenad så har byggherren initialt hela arbetsmiljöansvaret och förväntas starta upp en arbetsmiljöorganisation genom att utse en BAS-P och en BAS-U. I och med avtalet med oss på VårgårdaHus ingår även projektering av huset, varpå vi per automatik utser oss att agera BAS-P åt byggherren. Vidare kommer arbetsmiljöplanen, som då vi upprättar, att sändas ut tillsammans med bygghandlingarna där då sedan av byggherren utsedd BAS-U tar över ansvaret utförande delen av projektet. Byggherren har dock fortsatt det samordnande arbetsmiljöansvaret i juridisk mening för att arbete kan ske säkert på byggarbetsplats. Vanligen avtalar dock byggherren med generalentreprenören att generalentreprenören skall agera uppdragstagare åt byggherren. Uppdragstagaren åtar sig då rollen att självständig äga och driva arbetsmiljöorganisationen på bygget, och byggherren har därmed inget att säga till om i sak. Generalentreprenören tar i sin tur in nödvändiga underentreprenörer, UE, så som elektriker och målare etcetera, vilka då rapporterar till generalentreprenören som då odelat äger samordningsansvaret för att allt arbete kan ske säkert på byggarbetsplatsen.
ARBETSMILJÖANSVAR VID DELAD ENTREPRENAD
Delad entreprenad är när en byggherre väljer att ingå avtal med många olika parter, till exempel:
Husleverantör (materialsatsen)
Grundentreprenör
Byggentreprenör
Elektriker
Rörmokare
Ventilationsentreprenör
Målare
I delad entreprenad kan ingen annan än byggherren själv ha det övergripande samordningsansvaret. Hen är den ende part som har hela bilden av vilket arbete som förväntas pågå på bygget. Byggherren kan alltså ej i lagens mening utse någon uppdragstagare, och kommer därmed alltid vara den som har det juridiskt övergripande arbetsmiljöansvaret för det bygge som hen har dragit igång. I och med att byggherren har samordningsansvaret så är det byggherren som skall utse en BAS-P och en BAS-U, samt genom sitt juridiska ”back-up ansvar” följa upp att BAS-P/U faktiskt agerar så som är tänkt.