För oss var det viktigt att skapa ett hus som utgår från miljön runt omkring och som passar in i landskapet. Eftersom vi byggde i en liten kyrkby längs öppna landskap fick vi snabbt tänka bort vår dröm om ett svart modern villa och istället hitta en balans mellan tradition och minimalism i husets formspråk. En utmaning med vår tomt är att den fina utsikten är åt ett håll och söderläget är åt det motsatta. Det, tillsammans med att vi ville ha ett enplanshus med många sovrum gjorde att jag själv ritade en planlösning exakt utifrån tomtens förutsättningar och familjens behov, men med utgångspunkt i villa Säveholm.
@uttryckform lever på sitt intresse för återbruk
I ett lugnt villakvarter i Floda hittar vi familjen Kollberg som byggde hus för över 15 år sedan och som verkligen har gjort huset till ett hem. Huset har ett tidlöst uttryck utvändigt och den vackra lockläkten är målad i en varm grå ton som står sig lika fint då som nu. För några år sedan kompletterade familjen med en egenritad tillbyggd veranda på husetas gavel.
Stor trendspaning 2023!
Trenderna speglar ofta omvärlden och våra behov i hemmet ändras efter utvecklingen i samhället. Under de senaste åren har hemmet och hur vi ser på det fått en större och viktigare betydelse då vårt behov av återhämtning ökat samtidigt som vi spenderar mer tid i hemmet. De senaste trenderna speglar detta då vi ser material och färger som pekar på vår önskan om en varm och ombonad inredningsstil.
Husbyggarens ordlista - häng med i tugget!
Allt du vill veta om trappor - Steg för steg!
Vårt vitsigaste tipsinlägg handlar om trappor då det ÄR en djungel. Kanske har du en bild av hur en trappa ska se ut, men har inte tänkt på hur just er trappa skulle kunna se ut? Då kommer inspiration här!
Stilen på trappan blir en del av helhetsintrycket av huset så vi vill tipsa om att hitta en röd tråd i sitt husbygge. Lantligt, avskalat, modernt, industriellt eller lyxigt ombonat- möjligheterna är många och våra ritare hjälper er gärna.
Blocksteg - Det sista trappsteget som behöver vara djupare än de andra stegen
Barnsäkerhetslist - Förhindrar barn att ramla emellan stegen
Stegdjup - Hur djupt steget är, detta varierar och har man t.ex rak trappa behöver man djupare
Vagnstycke - den del som håller upp stegen. Denna går längs med väggen eller byggs in
Viloplan- i vissa trappor behövs ett viloplan mellan trapporna
Sättsteg - Har man en stängd trappa är detta stegen som sitter emellan de vågräta stegen
Vägghandledare - Finns i många olika stilar och färger, sitter på väggen
ps. Man kan även matcha färgen stegen i trappan med golvet man väljer i huset - riktigt snyggt eller hur?
Vedum kök - ny vitpigmenterad eklucka Ester!
Vedums köksnyheter i höst handlar om mjuka färger med en varm känsla. Luckan Elsa i vitpigmenterad ek är verkligen ett tidlöst val som går fint ihop med ljusa färger som t.ex bänkskivan London grey i kompositsten. Vitrinskåpen heter Molly och finns med i vitpigmenterad ek. Läs mer här.
När man bygger hus med oss så ingår kök från vår lokala samarbetspartner Vedum kök och bad och man får tillsammans med dem planera sitt kök med olika designval.
Nockhöjd, byggnadshöjd och totalhöjd - vad är skillnaden?
När man ska söka bygglov eller köpa tomt finns det allt som oftast en hel del att förhålla sig till. T.ex hur stor tomten är, hur stort man får bygga, hur högt man får bygga, vilken färg fasaden får vara i och vilken sida entrén på huset ska sitta på. Sedan finns det även en hel del att tänka på när det kommer till brandskydd osv, t.ex hur långt avstånd man måste ha från gatan till huset eller från gavlarna på huset till grannen. Vi hjälper er att söka bygglov och förbereder ert hus efter de förutsättningarna ni har med er tomt.
Här ovan illustrerar vi några av de vanligaste kraven ett bygglov kan innehålla, nämligen nockhöjd, byggnadshöjd, totalhöjd och takvinkel. Om ni undrar vad en specifik husmodell i vårt sortiment har för mått är det bara att maila info@vargardahus.se så hjälper vi er.
*Längd och bredd på husen står i kanterna på planlösningen och dessa kan även justeras så att huset funkar på er tomt!
Vedum kök och bad - Ny badrumsserie! Soprano
Vår kök och badrumsleverantör Vedum har nu lanserat ett nytt badrum. Serien har en mjuk och rundad känsla i skandinavisk design som ska kännas tidlöst länge. I serien kan man göra egna personliga val för anpassa badrummet precis så som man vill ha det, men Vedum har även tagit fram en del nya detaljer som passar extra bra till Soprano. Bland annat den rundade spegeln, det mattsvarta handtaget (som passar till upphöjda handfat), nya knoppar och beslag. Serien är designad i Vedum och vi tror att den passar extra bra i våra moderna husmodeller! Läs mer och upptäck serien här.
Vedums nya köksfärg och Lucka - Linnebeige!
Vedum Kök och Bad har lanserat ett nytt kök med en ny lucka, Moa i färgen linnebeige - hur fint? I samband med detta släpp finns även en ny bänkskiva som passar perfekt till det beigea köket! Läs mer om Vedums nyhet här. När man köper hus från VårgårdaHus ingår alltid kök från Vedum och ett personligt möte bokas upp hos dem för att rita upp köket så som ni vill ha det med funktioner, materialval och färger.
Planera kök - våra bästa tips & råd!
Vår husexperts bästa råd!
▪️ Samla så mycket inspiration som möjligt, från t ex köksleverantörer, media, vänner och bekanta, för att sedan landa i vad ni själva gillar – hitta en röd tråd att följa!
▪️ Gör en lista för vad ni ska prioritera, tyvärr att behöva kompromissa på något plan.
▪️ Att tänka i flöde och stationer. Är man många som vill pyssla i köket samtidigt kan det behövas flera stationer med effektiva arbetsytor så man inte slåss om samma plats. Tänk över vilka delar ni vill ha nära varandra och även nära tex matplats osv. Är köket en bit ifrån matplats kan det tex vara bra att planera in en sittbänk eller annan sittplats i köket.
▪️ Inventera hur mycket förvaring ni har i sitt befintliga kök och se till att det man har behov för i förvaringsväg finns plats för i nästa kök.
▪️ Börja i planeringen i stora drag, form på kök, färgskala, känsla - och tratta sig sedan succesivt ner till detaljnivå.
Hur kan tänka långsiktigt i köksplaneringen?
▪️ Lägg lite extra fokus och resurser på sådant som är svårt och kostsamt att byta ut med tiden. Tex bänkskivor, lådsystem, golv, kakel, fläkt. På dessa delar kan det vara en fördel att välja neutrala kombinationer. Däremot luckfärg, luckmodell, handtag, blandare är lättare att byta ut/uppdatera med tiden och möjliggöra en förändring av köket utan för stora ingrepp. Därför kan ni våga er på en trendig kulör eller handtag utan att ha låst sig för mycket.
▪️ Luckor i trä och bänkskivor i sten/kompositsten står sig oftast kvalitetsmässigt länge över tid, då trä tenderar att laga sig självt.
▪️ Att hitta en bra planlösning för köket är A och O för att trivas med det på lång sikt!
Vilka misstag bör man undvika?
▪️ Missa inte att planera in avställningsutrymme för diversegrejer. Telefoner, surfplattor, läxor, post tenderar alltid att hamna i köket så det kan vara smart att försöka få till plats för detta så det inte hamnar på arbetsytor.
▪️ Glöm inte att se över ljusinsläpp och belysning, det är mörk ganska stor del av året i vårt land, så köket blir lätt att använda även under mörka delen av året.
▪️ Stirra er inte blinda på totalsymmetri. Det är bättre att försöka åstadkomma ett effektivt kök än att alla lådor ska ha exakt samma mått om man ska leva med köket ett tag.
Husets framsida - planera en inbjudande entré!
Funderar ni på att bygga hus eller är ni kanske redan igång? Här kommer våra bästa tips när det kommer till husets framsida och entrén!
När det kommer till husets framsida är det tyvärr något som ofta glöms eller prioriteras bort till förmån för en baksida där man kanske fokuserar mer på att bygga altan, få in bra med solljus och där man kanske har en stor del av sin trädgård. Men framsidan är viktig! Det är framsidan på huset som man ser först och blir också det som ger husets inbjudande känsla. Ändå kan det ta lång tid för våra husbyggare att komma i ordning på entrén….
Ett första tips från oss är att tänka på husets helhet när det kommer till stil och känsla. Har ni en röd tråd så ska entrén och framsidan på huset spegla den. Fundera även på hur det ser ut i ert område/vid er tomt och på hur ni vill uppfattas som bor där. Har ni byggt ett lantligt, modernt, funkis eller skandinaviskt ladhus? Låt stilen synas hela vägen och välj ytterdörr, fönstersättning och entré tillbehör för att förstärka er stil. Dubbeldörrar med spröjsade fönsterglas i för lantlig stil, slät dörr i svart för modern hus eller kanske en mer vågad kulör för att få huset att stå ut? Leta inspiration på Pinterest, Instagram och ute i bostadsområden!
Fundera även på ert rörelsemönster och på hur er vardag ser ut (eller kommer att se ut längre fram) . Kommer ni att använda en stor entré eller en groventré mest? Ska det vara enkelt att dra in en barnvagn, att sitta i solen på entrétrappan eller vill ni kanske ha skydd från regnet när ni ska låsa upp er dörr och kliva in? Planera så att er vardag blir smidig och funktionell!
På VårgårdaHus ritar vi alltid tillgängliga hus enligt standard och krav, så er dörr måste t.ex vara bred nog för att få in en person i rullstol. Alla dessa saker hjälper våra ritare er med! Våra standard ytterdörrar kommer från NorDan och här finns många valmöjligheter både i utseende och kulör. På alla våra husmodeller kan man lägga till entréverandor, burspråk, designtak eller skydd för regn, vi hjälper er med detta! Trappor, stenläggning och altanbygge kan kännas riktigt tråkigt att behöva lägga pengar på efter ett stort husbygge, så ta med detta i er budget direkt och boka in hantverkare så att ni kan njuta av en i ordning gjord trädgård/uppfart/entré redan från inflyttning i ert nya hus. Stort lycka till med ert husbygge önskar VårgårdaHus!
Jobbar du hemifrån?
våra bästa tips för ett effekt hemma-kontor!
Nu såhär i Covid-19 tider är det många därute som stannar hemma och passar på att jobba hemifrån för att minska smittspridningen. Att hålla uppe koncentrationen kan dock vara svårt när man jobbar hemifrån så vi har samlat våra bästa tips råd för ett mer effekt arbete från hemma kontoret. ps. Ni vet väl att ni kan anpassa planlösningen på alla våra husmodeller efter era behov? Ett arbetsrum kanske inte är så dumt?
Ergonomi
Att sitta eller stå ordentligt kan vara en utmaning även till vardags på kontoret och att få till bra ergonomi hemma vid köksbordet eller i soffan kan verka ännu svårare.
Byt position ofta (sitt på golvet, på en stol, i en fotölj, i soffan eller kanske stå vid en köksbänk? Tänk utanför boxen!
Se till så att du får bra med ljus
Ta korta pauser och passa att sträcka på dig, tömma diskmaskinen eller ta ett glas vatten
Rulla axlarna, sträck ut bröstmuskeln mot en vägg och gör några tåhävningar. Blodcirkulation är superviktigt för att slippa smärta och besvär!
Sitt i ett rum där du känner dig avslappnad och inte störs av omgivningen eller det som pågår utanför fönstret
Fokus
Fladdrar tankarna iväg? Att tappa fokus är vanligt när man jobbat vid datorn en längre tid.
Sätt upp dagliga mål och delmål. Bocka av dessa under dagen!
Passa på att ta en lunchpromenad eller ännu bättre – en löprunda?
Ett schema för dagen, veckan eller månaden är alltid bra att ha. Uppdatera och anpassa den efter inplanerade möten, deadlines, raster och projekt
Jobba med en arbetsuppgift i taget
Passa på att testa någon bra app för meditation såsom Headspace eller Calm
Sätt ett klockslag för när arbetsdagen är slut och håll dig till det. Se till att följa arbetsplatsen policy och den arbetstid som är avtalat
Digitalisera
Förbered digitala möten några minuter innan start så att ljud och bild funkar för alla deltagare.
Inled de digitala mötena med en kort avstämning och genomgång av agendan så att mötet blir produktivt.
Blir du störd av notiser? Lägg undan mobilen eller sätt dina enheter i flighmode
Se till att vara tillgänglig och svara på samtal från dina kollegor
Jobbar du på kvällen? Överväg att schemalägga mailen till dina kollegor till dagen efter
Hälsa
När man är hemma brukar suget på mat bli större och det blir ofta en sväng förbi kylskåpet för att se om det finns något att snacka på. Här kommer vår bästa tips:
Gör hälsosamt snacks att ha hemma. Grönsaksstavar med dipp, frysta vindruvor, lyxigt kaffe eller en bit mörk chocklad är utmärkta exempel!
Ät på regelbundna och bestämda tider
Passa på att fylla tallriken med grönsaker
Glöm inte att fylla på med vatten, att bara dricka kaffe är inte bra för kroppen!
Lycka till!
Vedums nya badrumsserie: Anno
Nu lanserarvår leverantör Vedum kök och bad sin nya badrumsserie Anno. Serien är en nytolkning av det klassiska, signerad av designern Jesper Ståhl. I serien finns tvättställspaket i två bredder och tvättställskiva i kompositsten, förvaringsskåp, högskåp och vägghylla. Du kan välja kulörer och uttryck, så att Anno kommer till sin rätt både i moderna och traditionella miljöer.
Det som utmärker Anno är tidlösa kvalitéer som gedigna material och hantverk i utförandet, tillsammans med moderna funktioner och skandinavisk enkelhet. Allt gjort med omsorg om både detaljerna och helhetskompositionen, och naturligtvis designat, utvecklat och tillverkat i Vedum, Västergötland.
Hur får man ett nybyggt hus att kännas hemtrevligt?
Snart står ni kanske där med nycklarna i handen till ert nya hus och ni börjar ni att flytta in en soffa, lite sängar och några flyttlådor. Efter några veckor är allt upp-packat, men huset har ändå en opersonlig känsla. Alla ytor är skinande rena och fräscha vilket är en skön känsla - men något saknas….Det tar tid att göra ett hus hemtrevligt och personligt, men det finns såklart knep att ta till för att få det att gå lite snabbare. Börja med dessa steg om ni är tveksamma på vart ni ska börja och hur ni ska göra!
Steg 1. Sätt färg!
I Skandinavien är vi ganska mesiga när det kommer till att sätta färg på väggar och möbler ochkanske har den minimalistiska stilen med vita blanka ytor gjort lite väl mycket intryck på oss? Genom att välja en vacker tapet eller dov färg i olika rum i ert hus, ger ni rummet karaktär och känsla! Välj varma toner i de öppna sällskapliga rummen, och svala toner i sovrummet. Vågar ni inte gå all in? Börja med en gästtoalett eller hall där ni enkelt kan måla om om ni skulle tröttna på kulören. 2019 års populäraste färger är dova toner så som mörkgrönt, grå/beiget, solgult, rostigt persikofärgat och dimblått!
Steg 2. Olika materialval
Det kanske låter märkligt med gamla och slitna möbler i ett nytt hus, men om man har eller hittar möbler med fin patina (ytskikt) så kan dessa bryta av fint mot det moderna. Använd t.ex tavelramar i ek eller björk, blanda era köksstolar, leta efter ett vackert slagbord till matplatsen eller en fin pall till inredningsdetaljer i badrummet. Vi lovar att det blir mer ombonat!
Steg 3. Textilier!
Ett enkelt knep är att använda mycket textil - tänk gardiner, filtar, kuddar, handdukar, taklampor och mattor. Fundera på vilken känsla ni vill ha - avslappnat med linne, lyxigt sammet eller bohemiskt med mönster och färg? Små detaljer som kan göra stor skillnad för intrycket av ett rum eller ett hus. Kläm och känn i olika butiker och inspireras av hur olika material känns.
Moodboard - så skapar ni en!
Moodboard – så skapar ni en!
Inom många branscher jobbar man med moodboards för att testa olika idéer, koncept och för hitta rätt känsla. Inom inredning används detta verktyg otroligt mycket och vi kan verkligen rekommendera att ni skapar en moodboard för ert hus och gärna även en för varje rum i huset. På så sätt kan ni alltid gå tillbaka till den när olika beslut ska tas och det kanske börjar kännas veligt eller övermäktigt. Det blir helt enkelt en trygghet och röd tråd att förlita sig på och som ni även kan visa upp för er hussäljare, husritare, leverantörerna och även för entreprenörerna!
En moodboard kan man skapa i fysisk form med tidningsurklipp, färger, text och egna skisser men går lika bra att göra i en powerpoint, på Pinterest eller med Instagram! Här nedan kommer en lista på vad en moodboard bör innehålla!
1. Känslan eller målbilden
Fundera på vilken livsstil och känsla ni vill åt i ert hus eller i ert rum,leta efter bilder som symboliserar den känsla ni vill skapa! Visualiserar ni ert vardagsrum som en plats ni samlas på för att mysa i soffan och titta på tv med familjen? Eller ska det vara ett rum där ni spelar sällskapsspel framför brasan eller ska det få plats ett stort matbord så att ni kan samlas och ha stora fester eller middagar? När ni har samlat era behov och formulerat era drömmar är det dags att börja leta bilder som förmedlar just detta!
2. Exteriören
Om er moodboard symboliserar ert drömhus bör det berätta något om er exteriör, vill ni ha en stor trädgård där ni kan odla eller vill ni ha en underhållsfri uteplats att ha grillkvällar på? Hur ska huset kännas och upplevas? Modernt, klassiskt, lantligt eller boxigt? Kika på hus i olika områden för att känna efter vad ni gillar och utgå även från er tomt. Försök hitta bilder som symboliserar er målbild – kanske är det en bild på fasadfärgen, utemöblerna eller någon annans hus ni blandar med andra miljöbilder?
3. Stil
När ni tittat på många olika typer av bilder kan det vara bra att börja sålla och fundera över vad som verkligen fastnar hos er! Det är dags att bli ärlig och tänka rationellt – vad är görbart och vad kan ni skippa? För att lista ut vad ni fastnat mest för kan ni hålla er till dessa punkter:
- Möbler och inredningsdetaljer
- Färger (varma, kalla, dova etc)
- Belysning och lampor som skapar stämning
- Mattor och golvytor
- Växter (t.e yviga eller strama)
- Känsla (minimalistisk, lantlig, bohemisk etc.
4. Gamla möbler?
När ni bygger ett nytt hus janske det inte finns budget från start till att byta ut alla era befintliga möbler, många av era möbler kanske ni ändå behåller. Gör en realistisk och hållbar moodboard där basen är de möbler ni vill behålla, kanske är det arvegods eller inredningsdetaljer som ni levt med länge och som betyder mycket för er. Nu blir det lättare att göra färgval, integrera de nya möblerna och skapa balans! Äldre och antika möbler kan skapa en mer ombonad och hemtrevlig känsla, speciellt i ett nytt hus, men det gäller att få till en harmoni i både materialval och färger.
5. Färger
Olika färger skapar såklart olika känslor och det finns mycket som påverkar färgerna bland annat hur ljuset rör sig i huset beroende på klockslag och säsong. Även om vi vet att vissa färger och nyanser skapar olika typer av känslor och passar mer eller mindre bra så in i oliak rum så är det ändå viktigt att det är färger som ni gillar och som ni trivs bäst med. Lek runt med olika färgkombinationer och testa er fram!
6. Materialval
Kanske har ni redan fått med en del inspirationsbilder som beskriver vilka materialval ni gillar, men nu är det dags att reda lite mer i dem! Gillar ni varma eller kalla metaller, ljus eller mörka träslag, blanka ytor eller naturmaterial? Om ni gör en fysisk moodboard är det en bra idé att beställa hem prover på beslag, golv, natursten eller liknande! I valet av material är det lätt att falla för trender, men försök att tänka på att välja tidlösa material som ni inte tröttnar på redan första eller andra året i huset!
7. Textilier
Textilier är en utav de viktiga nycklarna för att skapa känslan av ett ombonat hem och det är också tacksamt för att skapa variation. Fundera på vilka textilier ni vill ha i ert hus och i era olika rum. Tunga sammetsgardiner skapar en t. ex en känsla av flärd och lyx medans linne material skapar en lantlig och ledig känsla! Även här kan fysiska tygprover vara till stor hjälp!
8. Sinnlighet
Nu är vi pratat om hur det visuellt ska se ut, ska vi nu prata om hur det ska kännas. Hur vill ni att det ska dofta? Har ni några barndomsminnen att associera till eller trigga? Tänk in alla sinnen och försök känna efter hur ni vill att huset och rummen ska upplevas!
Skapa ett drömkök!
Att välja vilket kök man ska ha är ett stort beslut som inte är helt enkelt. Köket ska vara snyggt, praktiskt och hållbart över tid med många funktionella lösningar - vilket kan vara svårt att balansera. Här kommer några tips som hjälper er längs vägen! Vill ni ha mer köksinspiration? Kika in på https://www.vedum.se/ eller följ oss på Instagram @vargardahus
1. Besök köksutställnigar
Vår köksleverantör Vedum Kök och Bad har utställningar runt om i landet där ni kan få en känsla och upplevse av hur ert kök ska se ut. Inspireras av färger, praktiska lösningar och trender medan ni klämmer, känner och funderar på vad som passar just er. Använd gärna moodboard verktyg som Pinterest, Ingstagram och bildsök på Google! En Moodboard kan bestå av färger, materialval, inredning, växter eller andra bilder som skapar en känsla av hur köket ska upplevas och se ut. En moodboard är alltid ha, speciellt för att kunna gå tillbaka till när alla beslut ska tas.
2. Stil och känsla
Har ert hus en speciell stil eller karaktär? Finns det ledord att utgå ifrån? Använder er av samma ledord när det kommer till köket. Hur ska köket upplevas? Ska det smälta in på ett naturligt sätt eller ska det ta för sig? Är köket en samlingsplats eller är matplatsen det? Fundera över hur köket upplevs i förhållande till de andra rummen.
3. Praktiska lösningar
Det finns en del saker att ha i åtanke när man planerar ett kök. Placera kylen och frysen nära spisen för att slippa onödigt spring, skaffa utdragbara system i lådor, kök och skafferi. Det är både ergonomiskt, praktiskt och ger en bra överblick. Ska ni ha en köksö med spishäll? Då behöver ni ha en ho på ön så att ni slipper förflytta er i köket med en varm kastrull! Självklart projekteras alla våra hus efter de krav som ställs på t.ex tillgänglighet, detta påverkar framförallt kök och badrum. Funderar ni mer över detta? Prata med er säljrepresentant eller läs mer på boverket.se
4. Belysning och eluttag
Ett kök ska både bra arbetsljus och stämningsljus så planera in detta från början med t.ex spolights i överskåpen, en taklampa över köksbordet och gärna många dimbara ljuskällor! Ett tips är att sätta små spotlights i föntren i kök och vardagrum då det skapar ett ombonat inttryck. Eluttag kan man behöva en hel del utav och idag finns det flera smarta lösningar på hur man kan dölja dessa!
5. Förvaring
Hur mycket förvaring behöver ni? Är ni sugna på ett skafferi eller på ett kök utan överskåp? I ett kök ska det få plats mycket olika saker så fundera på andra smarta lösningar som hängade krokar, smala fack för kokböcker, källsortering under diskbänken eller under en inbyggd kökssoffa. Vår köksleverantör Vedum har mycket kunskap om dessa lösningar så bolla gärna era idéer med dem!
Tips från våra husdesigners & konstruktörer
När ni börjar rita om och justera ritningarna på ert drömhus, kommer ni upptäcka att även enklare förändringar kan få konsekvenser på andra håll i huset. Ett förstorat kök gör kanske hallen mindre. Delar ni av rum så behövs kanske fler fönster. Riktigt stora förändringar påverkar förstås hela huset och kan kräva att man också ritar om husets yttre för att bibehålla stil och proportioner. Här kommer våra bästa tips!
Låt solen avgöra
Sätt det i rätt väderstreck på tomten för att ta tillvara på ljuset. Tänk på hur det flödar in i huset under årets gång. Det kan vara trevligt med morgonsol i sovrummet och kvällssol på altanen.
Möbler tar plats
Skapa inte för små och trånga utrymmen, man måste kunna röra sig även när det är möblerat.
Ändra väggar och rum
Tar man ner väggar sprider man ljus i huset. Sätter man upp väggar kan det behövas fler fönster för att kompensera. Fråga er hussäljare eller er tilldelade konstruktör för hjälp med detta!
tänk framåt i tiden
Tänk några år framåt i tiden när ni justerar planlösning och storlek. Hur stora är barnen om fem, tio år och hur ser era behov ut då?
Spegelvänd planlösningen
Kom ihåg att ni kan spegelvända hela planlösningen utan att det kostar något extra.
Förstora kök, badrum eller hall
Att förstora köket eller lägga till en dusch i ett badrum är ingen stor sak. Att flytta kök eller badrum kostar mer, om det kräver omdragning av vatten/avlopp och ventilation.
Går ni i husbyggartankar? 3 tips från oss!
Går ni i bygga hus tankar såhär i sommartider? Vi har samlat lite tips till er i startgroparna och för er som överväger eller som ska att bygga ett eget hus!
1. Börja med planlösningen
Vad är viktigt för er? Hur många sovrum vill ni ha? Vill ni ha en groventré? Hur ska köket fungera och hur många badrum behövs? Ska huset vara i 1 eller 2 plan? Utgå från era behov och önskemål och försök tänka långsiktigt. Skissa upp själva eller utgå från någon av våra planlösningar!
2. Tomten - Har ni tomt?
Hur ser den ut? Vilka möjligheter och vilka begränsningar finns? Ta hjälp från en av våra säljrepresentanter eller någon annan yrkeskunnig för att tillsammans gå igenom tomten. Väg in läget och området er tomt ligger i!
3. Stil och karaktär!
Nu kan ni börja fundera på hur huset ska se ut och kännas. Gillar ni det lantliga? Är det modern stil som passar er? Eller mer vågad och unik stil? Titta på olika hus i områden där ni bor eller som ni reser igenom nu under sommaren. Försök hitta en gemensam lista över saker och stilar ni gillar. Är det svårt? Utgå istället från vad ni inte vill ha eller trycker om! Ni kan också använda Hemnet, Pinterest och Instagram för att hitta stilar på hus ni gillar! Samla bilder eller ord i en moodboard som beskriver vad ni är ute efter.
Lycka till önskar vi på VårgårdaHus!
Bygg ditt egna utekök! 5 tips
Dags att ta tag i drömmen och bygga ett utekök?
Inred trädgården med ett trendigt utekök och få en ny oas! Utekök är en självklarhet i många länder med mer sol och värme och att samlas kring mat förenar familj och vänner. Nu har trenden kommit till Sverige och uteköken börjar nu konkurrera med de klassiska uterummen. Här kommer därför några handfasta tips till er som funderar på att bygga ett utekök!
Utgå från era behov
Planera uteköket efter era behov och fundera på vad som är viktigt för er. Vilken grill behöver ni? Behöver ni bänkar, moduler eller vill ni plats bygga köket? Hur ser er platsen ut?
Håll utekök och hus i samma stil
Titta på husets utseende, er inredning , färger och materialval inomhus och försök få med samma känsla ut. Det är alltid trevligt om uteplatsen och käket speglar personerna som bor där! Tänk också på placeringen och att skapa skydd mot sol och vind eller satsa på infravärme för att förlänga utesäsongen.
Inbyggd grill!
Visste ni att det finns både kol och gasolgrillar som är gjorda för inbyggnad? Grillen är en given och central del i uteköket så tänk på grillen som en bra investering!
Vatten & Diskho
Det enklaste är att sätta in diskho i ett sidobord och ansluta trädgårdsslangen. Lagar ni mycket mat ute? Då kan det vara värt mödan att dra fram varm- och kallvatten. Anslutningen måste dock gå att stänga av vintertid! Glöm inte heller att leda bort avrinningen från huset!
Gör det enkelt att kliva ut!
Välj möbler, textilier och förvaring som tål att stå ute året om. En idé kan vara att lägga sten eller spång mellan huset och uteköket för att göra det ännu enklare att ta sig ut! Planera ett träd eller införskaffa stora växter som palmer etc för att göra uteköket och matplatsen lummigare! Plantera olika kryddor och gör lite plats för att odla sallad så blir sommarsalladen och grillmaten lätt att slänga ihop!
3 fördelar med att bygga nytt hus!
Är du sugen på att flytta till hus? Kanske bor du redan i hus och söker nu efter något nytt eller i lägenhet och vill ta nästa steg. Det är ett ekonomiskt bra alternativ att bygga nytt och du får ditt hus precis som du vill ha det. Här listar vi fördelarna.
1. Precis som du vill ha det
Våra kunder har alla olika bakgrund. Vissa har bott i hus i många år och tagit med sig erfarenheter från flera boende, andra vill ha sitt första hus nybyggt och helt efter sina önskemål. Det första som lockar till att bygga nytt är ofta att få ta alla beslut själv och få sitt hus precis som man själv vill ha det. Hos oss har du stor frihet att göra kostnadsfria ändringar i våra katalogmodeller, det mesta går att lösa.
2. Bekvämt och underhållsfritt
Det är något speciellt att kliva in i ett hus där allt är nytt och ingen har bott innan. En stor fördel med att bygga nytt är det dröjer länge innan du behöver lägga tid och pengar på renovering och reparation. Du får ett bekvämt boende där du kan luta dig tillbaka i många år innan underhållsarbete för huset behöver påbörjas. När du väljer att bygga med VårgårdaHus får du också en modern standard och hög kvalitet på allt från konstruktion till materialval. Du har också garantier på till exempel byggnationen och vitvaror om något skulle uppstå.
3. Låga kostnader
I nybyggda hus har du en lägre energiförbrukning med lägre kostnader jämfört med äldre hus. Det är både material och tekniker som håller nere förbrukningen och gör huset energieffektivare, som isolering, fönster och grund. Sedan år 2009 har energiförbrukningen för enfamiljshus halverats i och med nya energikrav. De höga kraven innefattar också ventilationen som i sin tur bidrar till bra luft och en bättre inomhusmiljö än äldre hus.